Traumaverwerking en traumaseksualiteit
Kinderen en jongeren
De kracht van dramatherapie voor traumaverwerking is het spel. Spel is de taal van kinderen waarin zij zich veilig kunnen uiten. We starten met het maken van een veilige plek. Vertrouwen is het uitgangspunt. Van hieruit kunnen we werken aan traumaverwerking, door middel van uiten, rituelen en psychodrama.
Goede hulp na seksueel misbruik is essentieel. Door in dramatherapie hier mee aan de slag te gaan, is al een grote stap. Het geheim wordt doorbroken voor een kind, het mag er zijn. Hiermee kan het verwerkingsproces op gang komen. Veel voorkomende thema’s die daarin naar voren komen zijn vertrouwen, grenzen en gevoelens. Binnen het spel in dramatherapie kan een kind op een veilige manier weer ontdekken wat zijn grenzen zijn, wat wel en niet te vertrouwen is, welke gevoelens van hem of haar zelf zijn, of vanuit het misbruik zijn ontstaan. Zelf weer de regie kunnen hebben en houden, bij jezelf blijven en er mogen zijn, zijn uitgangspunten binnen de therapie.
Volwassenen
Bij traumaverwerking wordt psychodrama ingezet. Psychodrama is een methodiek waarbij weinig woorden nodig zijn om snel tot de kern te komen. Het is ervaren, doen, voelen en verwerken.
Goede hulp na seksueel misbruik is onontbeerlijk. Door het seksueel misbruik loop je een Psychische Dwarslaesie op. Traumaseksueel. Je bent verlamd geraakt door het misbruik. De shock, de schade en de gevolgen van het misbruik zijn immens. Je eigen leven weer in vrijheid leren leiden, eigen regie over je leven, gezonde en plezierige verbindingen aangaan met wie en wat belangrijk voor je is, is doelstelling van de therapie.